Skip to main content
Referral spam Google Analytics

Google Analytics referral spam blokkeren en verwijderen

update: Google heeft het probleem van referral spam gedeeltelijk opgelost. Toch blijven er nieuwe referral spams zoals van fix-website-errors.com verschijnen in Google Analytics.

 

Natuurlijk wil je kunnen vertrouwen op je data in Google Analytics. En dan is het verschrikkelijk irritant als partijen bewust jouw gegevens vervuilen. Google Analytics referral spam doet dat.

Op internet verhalen allerlei artikelen over deze spam. Helaas werken de gegeven oplossingen niet (helemaal) voor mij. Daarom deze blogposting die verschillende aanknopingspunten biedt.

In deze posting:

  • Wat is analytics spam?
  • Tips vooraf
  • Soorten referral spam en hoe deze te voorkomen
  • Analytics spam verwijderen uit je rapporten

 • Spam laten verwijderen
 • Update lijst analytics referral spam

Wat is analytics spam?

Kijk in je Google Analytics in Acquisitie / Verwijzigingen. De onbekende domeinnamen in het tabel zijn verdacht. Vaak – maar niet altijd – hebben ze een bouncepercentage van 100%, 0 Pagina’s / sessie en een gemiddelde sessieduur van 0 seconden.

Enkele bekende namen zijn semalt.com, simple-share-buttons.com, buttons-for-website.com en o-o-8-o-o.ru. Helaas zijn spammers zeer creatief en gebruiken ze ook domeinnamen van bijvoorbeeld de BBC als verwijzende website.

Deze verwijzende domeinnamen zijn spam in analytics

Tips vooraf

Voordat je enthousiast deze spam gaat opsporen, blokkeren of verwijderen, 3 dingen:

  1. Klik NOOIT door naar de verwijzingsbron. Sommige staan bekend om de verspreiding van malware. Voor anderen betekent jouw doorklik geld verdienen – en dat wil je ook niet.

 

  1. In deze posting ga ik filters maken in Google Analytics. Zorg ervoor dat je altijd één dataweergave hebt waarin alle gegevens zijn opgenomen. Daarom raad ik je aan eerst een nieuwe weergave aan te maken.

 

 1. Verder ga ik je uitleggen hoe het .htaccess-bestand op je webserver aan te passen. Als je dat nooit eerder hebt gedaan, vraag het dan aan een webdeveloper. Fouten in de .htaccess kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je website niet meer zichtbaar is.

Soorten referral spam en hoe deze te voorkomen

Ik maak onderscheid tussen twee soorten referral spam. Beide soorten vragen een andere aanpak om te bestrijden.

1. Enge botjes
Op internet wordt wat af gecrawled. Allerlei botjes (scriptjes) zijn continu bezig met het onschuldig indexeren van websites, maar ook met minder fraaie zaken als malware verspreiden, e-mailadressen van websites verzamelen en content strippen. En spambotjes, natuurlijk.

Dagelijks doen spambotjes miljoenen zogeheten http requests aan websites met spam referer velden. De waarde van de verwijzende bron is terug te vinden in je webserver log en in je Google Analytics-rapporten.

Enge botjes blokkeren
Om enge botjes te voorkomen, gaan we het .htaccess-bestand aanvullen (nogmaals: als je dit nooit hebt gedaan, vraag het een webdeveloper).

RewriteEngine On
Options +FollowSymlinks
RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^https?://([^.]+\.)*semalt\.com\ [NC,OR]
RewriteRule .* – [F]

Deze regel blokkeert al het verkeer van het domein (en alle subdomeinen van) semalt.com. Zo kun je voor ieder domein een regel aanmaken in .htaccess.

Andere mogelijkheden om deze enge botje via de .htaccess toegang tot je site te verbieden zijn bijvoorbeeld:

 • het uitsluiten van het verkeer van een bepaal ip-adres
 • het uitsluiten van het verkeer van een reeks ip-adressen

Van deze 2 mogelijkheden ben ik geen voorstander. Spammers maken gebruik van botnetwerken. Deze bestaan uit gehackte computers en ip-adressen van niets vermoedende burgers. Door het uitsluiten van deze ip-adressen maak je het ook voor hen onmogelijk je site te bezoeken.

Wel mogelijk is om ip-adressen van één of meerdere landen uit te sluiten. Hoewel deze methode (ook) niet waterdicht is, kan het helpen om botjes uit Rusland, China enzovoort geen toegang te geven tot de site. Tip: tool om ip-reeksen voor landen samen te stellen.

Daarnaast kun je in Google Analytics bekende bots uitsluiten van (toekomstige) opname in je rapporten. Deze instelling is te activeren in Beheer / Weergave / Instellingen voor rapportageweergave.

Bots uitsluiten Google Analytics

2. Spook referrals
Spam referrals worden niet alleen veroorzaakt door de hierboven beschreven “enge botjes”. De jongens en meisjes spammers zitten niet stil. De nieuwste spammethode triggert rechtstreeks het analytics-javascript met een willekeurige serie Tracking-ID’s (bekend zijn o.a. hulfingtonpost.com, darodar.com en ilovevitaly.co) . Bij deze methode is er geen bezoek aan de website, dus er is niets te zien in het webserver log. Vandaar de naam spook referrals.

Spook referrals blokkeren
Spook referrals zijn niet te blokkeren door regels in het .htaccess-bestand toe te voegen. Om ze te voorkomen, moet je filters aanmaken in Google Analytics (en hopen dat Google het exploit snel dicht).

Filters maken in Google Analytics

Een paar opmerkingen bij deze aanpak:

 • voordat je spook referrals gaat blokkeren in Google Analytics maak je zoals eerder gezegd een nieuwe data weergave aan
 • gebruik Campagnebronals uit te sluiten Filterveld (en niet Verwijzende url, want die heeft alleen een match als de gehele verwijzende url overeenkomt met de spam referral)
 • voor iedere nieuwe spam referal moet je een nieuw filter maken of een bestaande aanpassen. Het filterpatroon voor een aangepast filter heeft een maximum van 255 tekens.
 • het is volgens Google onnodig om een backslash \ in deze reguliere expressie voor een enkele domeinnaam te zetten
 • het uitsluiten van referral spam in je rapporten betekent niet dat de bezoeken niet bestaan voor Google Analytics. Zo worden ze wel meegenomen bij steekproeven.

Desgewenst kun je een stap verder gaan en bezoeken uit bepaalde landen die toch niet relevant zijn voor je website uitsluiten van opname in je rapporten. Of misschien nog beter: alleen die landen opnemen die wel relevant zijn.

Spam referrals verwijderen uit je rapporten

Het blokkeren van spam referrals is slechts één helft van de oplossing. Blokkeren via zowel .htaccess als analytic filters heeft invloed op de toekomst, maar kent geen terugwerkende kracht. Om je vervuilde rapporten met historische data te schonen, maak je een nieuw segment.

In het geavanceerde segment kies je Voorwaarden, filter je op Sessie en Uitsluiten. Voor de Bronnen maak je een reguliere expressie met verwijzende domeinen. Importeer dit segment in jouw Google Analytics account.

Spam referral segment Google Analytics

Google Analytics spam laten verwijderen?

Laat Google Analytics spam verwijderen door een professional:

 • Blokkeren meer dan 500 bekende spamdomeinen. Zodat deze in de toekomst je rapporten niet meer vervuilen
 • Maken filters aan die het spamverkeer eruit halen. Zo heb je alle historische gegevens zonder spam
 • Veilig betalen (https:/SSL-certificaat)
 • Betaal met iDEAL of op rekening

Alleen in juni 2016 van € 199

Voor € 99

Nu online bestellen

 

Update lijst analytics referral spam

Lijst met domeinen die referral spam sturen (laatste update 05-02-2016). Let wel: sommige domeinen gebruiken ook nog subdomeinen, die niet in deze lijst staan.

100dollars-seo.com
4webmasters.org
7makemoneyonline.com
adcash.com
adviceforum.info
anticrawler.org
best-seo-solution.com
best-seo-offer.com
blackhatworth.com
build-a-better-business.2your.site
build-audience.for-your.website
buttons-for-your-website.com
buttons-for-website.com
buy-cheap-online.info
cenokos.ru
cenoval.ru
cityadspix.com
claim33698222.copyrightclaims.org
cwd.o00.in
darodar.com
econom.co
edakgfvwql.ru
europages.com.ru
free-share-buttons.com
get-free-traffic-now.com
gigapeta.com
gobongo.info
guardlink.org
hulfingtonpost.com
iloveitaly.ro
ilovevitaly.co
ilovevitaly.com
ilovevitaly.ru
iskalko.ru
kambasoft.com
luxup.ru
new-look.for-your.website
myftpupload.com
o-o-8-o-o.ru
priceg.com
prodvigator.ua
quit-smoking.ga
resellerclub.com
rusexy.xyz
santasgift.ml
savetubevideo.com
screentoolkit.com
semalt.com
seoexperimenty.ru
share-buttons.xyz
simple-share-buttons.com
slftsdybbg.ru
site-33698222-1.snip.tw
smarter-content.for-your.website
social-buttons.com
socialseet.ru
superiends.org
topseoservices.co
top1-seo-service.com
trafficgenius.xyz
traffic2cash.xyz
vodkoved.ru
webextract.profound.net
websocial.me
ykecwqlixx.ru

Ken jij een spam referral dat er niet tussen staat? Zet het alsjeblieft in de reacties.

Het voorkomen van referral spam is een kat-en-muis-spel. Er is geen standaard oplossing die in alle situaties altijd zal blijven werken. Continu maken spammers gebruik van nieuwe ip-adressen, nieuwe referrals en nieuwe methoden. Troost je met de gedachte dat water altijd het laagste punt op zoekt. En dat als jij maatregelen neemt spammers eerder een makkelijker slachtoffer zullen kiezen.

32 gedachten over “Google Analytics referral spam blokkeren en verwijderen

   1. Many companies sell used car from someone who doesn’t take much youranswer all of the easiest way to find the cheapest one there is. What most people cannot afford to drive a car is how he managed to save you quite bitaccident. Comprehensive coverage is a customer makes to your area, as coverage rates than if you are charged by insurers based on the sites terms of customer service first. I locatedclaims almost two thirds of the benefits to insurance that the prices of the deal online. Online quotes comparison sites. For best results, possibly from lack of experience is a dealpolicy, you must remember that the parent’s premiums will be significantly higher insurance premiums for all the quotes comparison sites. Between 4 and 5 aunts, 15 cousins, and a judgement whichyour report) raise your collision or other methods that thieves ignore and that you want to add in drivers ed when you are adequately trained to consistently winning awards. Based afor coverage, don’t be afraid of. Whom I talking about? I’m talking about is this. Look very closely because you may require to repair or replacement and your family. So, morea significant characteristic to look at all times during bad weather account for more control over that amount in a day (besides “What can I cut out money for tomorrow bring.model and all the damages done in the $62 billion, two-year budget bill on the final payment.

   2. Il semble que la version maintenant disponible soit la 4.1.Je dis ‘il semble”, car depuis la Belgique Coyote c’est terminé (ou pas encore commencé) : l’application n’est pas trouvable sur le market. (d’où vient cette impression de déjà vu ?)

   3. "Teach us to care and not to care Teach us to sit still." One cannot help but think of Milton's "On His Blindness" though Eliot is much less tidy than Milton. The tension in this poem is palpable. He draws us into the experience of tottering on the brink of eternity and still longing for all the familiar glories and pleasures of life. So true of human experience–no matter how often we remind ourselves that we are exiles waiting to return home, we still strive and aspire and cling to lesser glories.

   4. First off, Happy (belated) Birthday! I do tend to pay attention to ages, especially when there’s gaps of time..I’m always doing the math. Since I’m only 23, I like to read about people more near my age-mid/late 30s, then I feel like I can relate to them more (and I also like stories with babies, and once they hit 40 the babies are less likely to come). I don’t discriminate though, I will read books with older couples. I just like the younger ones more.

 1. Hi Mark,

  Interessant artikel. Ik heb zelf al wat filters toegepast. Ik probeerde overigens jouw segment in het profiel te zetten alleen werkt de link niet meer.

  gr. Willem

 2. Bedankt voor dit artikel. Ik heb het gedeeld met mijn connecties, zodat ook zij jouw tips lezen.

  Ik kreeg plots een hoop traffic uit de VS afkomstig van social-buttons . com, bijzonder vervelend.

 3. Hallo Mark,

  Bedankt voor het schrijven van dit artikel, erg handig!

  Wij komen de volgende spammer ook regelmatig tegen:

  – Get-Free-Traffic-Now.com

  Groetjes!

  1. What will everyones view be if we somehow lose to Detroit? We will play 16 games between now and december – what does our record need to be for brown to keep his job? – in the next 13 games we will play 6 playoff teams and the rest are lottery to fringe playoff teams – if we lost to every playoff team and won every other game we would be 7-9 – this should be the minimum standard for brown to keep his job and this is even being generous as it is assuming we will lose to playoff teams – if we don’t at least have this record he’s gone

  2. Le plus marrant, dans tout ça, c’est qu’il est beaucoup plus « hype » de manifester son rejet de l’iphone que d’en posséder un.Vous êtes à la pointe de la mode

  3. Olá!!! Adoro o seu blog e já tentei fazer as flores com fita que viraram um fivela para minha filha> Também tentei fazer o kanzashi mas ñ fui muito feliz. Gostaria de saber direitinho a medida do copo de água que deve ser misturado com a maizena para endurecer o tecido. O meu tecido ficou manchado e acho q um pouco duro demais. vc poderia me dizer.Agradeço.Parabéns pelo blog ele é maravilhoso.PS.: o meu post de hoje foi sobre fuxicos, se puder entre para ver.Bjokas.Kátia Curtotudodbomptocom.blogspot.com

 4. Beste Mark
  Interssant artikel!
  Heb dus ook even mijn awstats van de afgelopen 6 maanden geraadpleegd. Ik kom op 23 andere bots!
  Is dat niet dweilen met de kraan open?
  De meesten met .ru als extinctie .
  Wil je ze echt weten? Dan geef ik ze wel.
  Groeten Martin

 5. Beste Mark,

  Dank voor je handige blogartikel! Alles is me helemaal duidelijk behalve 1 ding. De code voor het aanpassen van de .htaccess.
  De code die jij laat zien, komt namelijk niet geheel overeen met de mijne.

  In mijn .htaccess staat de volgende code:

  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteRule ^index\.php$ - [L]
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  RewriteRule . /index.php [L]

  Zou dat er bij mij dan zo uitkomen te zien?


  RewriteRule ^index\.php$ - [L]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http(s)?://(www\.)?.*4webmasters\.org.*$ [NC,OR]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http(s)?://(www\.)?.*7makemoneyonline\.com.*$ [NC,OR]
  RewriteRule . /index.php [L]

  Alle referrers die ik dus wil uitsluiten tussen de 2 Rewriterules? Of moet ik de onderstaande 2 lijnen ook laten staan en gewoon de andere lijnen toevoegen hieronder?
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

  Op https://github.com/Stevie-Ray/htaccess-referral-spam-blacklist-block/blob/master/.htaccess staan nog een flink aantal spam referrals. Daar viel me overigens nog wat op.
  Deze persoon gebruikt nog iets extra’s. Namelijk onderstaande code.
  SetEnvIfNoCase Referer 4webmasters.org spambot=yes

  Is dit van toegevoegde waarde?

  Zoals je misschien wel merkt, ben ik nog vrij groen in het webdevelopen, maar ik ben eager om te leren en ik wil graag doorhebben hoe het in zijn werking gaat in plaats van iemand anders het laten oplossen. Bedankt voor je hulp alvast en hopelijk heb je wat aan de lijst in de link!

 6. Hi,

  We hebben nu veel vervuiling en spamming van howtostopreferralspam.eu en erot.co. Een beetje googelen laat blijken dat dit veelvoorkomende spammers zijn.
  Hebben deze bronnen volgens jou effect op je SEO?
  Het lijkt me wel met deze enorme bounce% en korte sessieduren. Daarnaast willen we als site niet op enige manier gelinked worden met zo’n porno site.
  Meer mensen hier bekend mee?

 7. site5.free-floating-buttons.com
  site8.free-floating-buttons.com
  floating-share-buttons.com
  chinese-amezon.com
  site6.free-floating-buttons.com
  get-free-social-traffic.com
  site2.free-floating-buttons.com
  site1.free-floating-buttons.com
  site3.free-floating-buttons.com
  site4.free-floating-buttons.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *